Kortlopend krediet onder financieel toezicht

Geplaatst op 10-02-2011

Kredieten met een looptijd korter dan drie maanden worden op korte termijn onder financieel toezicht gebracht. Dat schrijft minister De Jager van Financiën aan de Tweede Kamer. Dit gebeurt door de implementatie van de Europese richtlijn consumentenkrediet.

Het wetsvoorstel stelt regels voor reclame-uitingen, een verplichte kredietwaardigheidstoets en eist transparante informatie vooraf over onder meer de jaarlijkse kosten. Ook wordt op deze kredieten de maximum kredietvergoeding van toepassing. Dat betekent dat jaarlijks niet meer aan rente en kosten mag worden gerekend dan 12% plus de wettelijke rente (op dit moment in totaal 15%).
Zie de Brief over consumentenbescherming bij kredieten 
 
Flitskredieten
Kredieten met een looptijd korter dan drie maanden zijn bijvoorbeeld roodstanden bij banken en ook zogenoemde flitskredieten. Flitskredieten worden vaak via internet afgesloten, hebben een korte looptijd en rekenen nu nog hoge kosten. Bij deze kredieten gaan de normale kredietregels gelden. Reclame moet bijvoorbeeld transparanter worden en de aanbieder moet toetsen of het krediet past bij de financiële positie van de consument. Kortlopende kredieten kunnen dus nog steeds worden aangeboden. Alleen mag een te groot risico van wanbetaling niet meer volledig op de consument worden afgewenteld en moet de consument dezelfde bescherming krijgen als bij reguliere kredieten.
 
Wetsvoorstel
Minister De Jager reageert in zijn brief op vragen uit de Tweede Kamer over consumentenbescherming bij kredieten. Het wetsvoorstel ter implementatie van de richtlijn consumentenkrediet ligt momenteel bij de Eerste Kamer en treedt naar verwachting dit voorjaar in werking.
 
Bron: Min. van Financiën