Aandachtspunten bij schenking voor aankoop huis aan één van de kinderen

Geplaatst op 31-10-2019

Uit onderzoek is gebleken dat 30 procent van de starters een huis koopt met behulp van een schenking. Dit is zeer vaak een schenking door de ouders van de zogeheten “jubelton” (2019 maximaal vrijgesteld voor de schenkbelasting: €102.010).

Hieraan kleven veel fiscale en juridische aspecten. Zo stelt de fiscus hiervoor allerlei eisen. Zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/belastingvrije-schenkingen-voor-koopwoning

En als er nog andere kinderen zijn, dan kan deze schenking leiden tot ongelijke behandeling van de kinderen Via een vermelding bij de schenking of in een testament kan dit wellicht worden voorkomen. Ook bij een beroep van een van de kinderen op de legitieme portie speelt deze schenking een rol. Denk verder ook nog aan het wel of niet uitsluiten van de schoonkinderen. Leg om discussie te voorkomen dan ook in ieder geval alles goed vast. Dit is precies waar de RegisterExecuteur u bij kan helpen u kan adviseren en ondersteunen. Wilt u meer weten, bel of mail dan 06-21502821 / sandrakelder@dinkgreveadvies.nl.