Schrap erfbelasting over huisdieren

Geplaatst op 07-10-2019

‘Schrap erfbelasting over huisdieren’
Mensen die testamentair willen vastleggen dat een huisdier ook na hun overlijden een goed leven heeft, kunnen de nieuwe verzorger met een flinke belastingaanslag opzadelen. Die moet soms wel 30 tot 40 procent erfbelasting betalen. Oneerlijk, vindt de notariële specialistenvereniging EPN. ,,Dierenasiels hoeven toch ook geen cent af te dragen, waarom een nieuw baasje wel?!”


Vooral ouderen zonder kinderen stappen naar de notaris, merkt Aniel Autar, notaris bij Kooijman Autar Notarissen en woordvoerder van EPN. Bij zijn notariskantoor in Rotterdam komen jaarlijks tientallen mensen langs die de zorg voor hun trouwe viervoeter in hun testament willen opnemen. Sommigen komen met wel hele bizarre wensen. Autar: ,,Zo wilde een keer een vrouw laten vastleggen dat als zij zou komen te overlijden haar kat tegelijkertijd met haar gecremeerd zou worden.”

Doorgaans zijn de wensen niet zo extreem. De meeste mensen willen er volgens hem gewoon zeker van zijn dat hun beestje na hun overlijden goed terechtkomt. ,,Voor mensen die geen directe erfgenamen hebben, is dat vaak een nadrukkelijke wens”, vult hij aan. Maar als ze besluiten een erfgename aan te wijzen voor hun maatje, dan komen ze nogal eens voor onaangename verrassingen te staan - en de erfgename zelf ook.

,,Als je een hond erft met een som geld dat bedoeld is om de hond een goed leven te bezorgen, dan betaal je erfbelasting over de waarde van die hond én over het geërfde bedrag”, legt notaris Autar uit. Ter illustratie: wie 20.000 euro krijgt uit een erfenis om voor een beestje te zorgen, wordt voor die totale 20.000 euro aangeslagen door de Belastingdienst. De hoogte van het belastingtarief is vervolgens afhankelijk van de mate van verwantschap. De erfbelasting kan oplopen tot 30 tot 40 procent als het bijvoorbeeld een broer of zus is.

Status 
Onbegrijpelijk, vindt de notariële specialistenvereniging EPN. Als je het dier en een geldbedrag nalaat aan een organisatie voor dieren die de status heeft van een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) dan hoeft die organisatie geen erfbelasting te betalen. ,,En daar betaalt de overheid ook nog aan mee.”

Dierenliefhebber en PVV’er Dion Graus is voorstander van afschaffing en juicht het plan toe. Niet iedereen in politiek Den Haag is enthousiast. Zo zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: ,,Als je geld achterlaat voor je nichtje dat wil studeren, dan moet je ook 30 procent belasting betalen. Het lijkt mij onredelijk om het nalaten van geld aan huisdieren dan vrij te stellen van belastingen.” Ook vreest het Kamerlid dat het wordt misbruikt door mensen om onder de erfbelasting uit te komen.

Bron: AD.nl